28 март 2015 г.

6 храни, които не трябва да консумирате късно вечерта

Photo by: Bigstockphoto

Късно през нощта е. Вие сте уморени до смърт. Легнали сте в леглото си със затворени очи и се опитвате да заспите. Въртите се, пробвате всички пози, които обичате и броите овце в главата си... само за да откриете, че вече е минал час и все още сте будни. Какво не е наред ? Шансовете са, че сте изяли нещо преди лягане, което не ви позволява да спите. Ако искате да избегнете тези моменти, тогава вижте 13 най-лошите храни, които можете да изядете преди лягане. Това са храните, които няма да ви оставят да си получите заслужената почивка.

1. Шоколад
Знам какво си мислите. Как може нещо толкова божествено да бъде лошо преди лягане ? Само мисълта за сладкият шоколад, който се разтапя в устата ни, ни кара да гушнем възглавницата и да заспим сладко.

Шоколадът обаче съдържа кофеин, особено черният шоколад. Сутринта хората пият кафе точно заради кофеинът - той ни дава много енергия и ни събужда. Той подобрява умствената ни дейност, намалява умората и ускорява метаболизма ни  - като изключим последното, като цяло това не са нещата, които искаме преди лягане.

Тъмните шоколади обикновено съдържат повече кофеин от леките кафяви/бели шоколади, което ги прави най-неподходящите преди лягане. По принцип, колкото по-тъмен е шоколада, толкова повече кофеин съдържа.

Кофеинът не е единственият виновник в шоколада обаче. Шоколада съдържа и друг стимулант - теобромин. Теоброминът кара сърцето ни буквално да се състезава и ни пречи да спим. Единственият шоколад, който можете да ядете през нощта е белият. Той не съдържа теобромин и има малко или никакво количество кофеин.


Photo by: Bigstockphoto

2. Пикантни храни
Храносмилането се забавя по време на сън. И затова пикантните храни отнемат повече усилия за организма. Тялото трябва да си почине и да се възстанови през нощта. Яденето на пикантни храни преди лягане ще наруши непрекъсността на съня ви и ще се събуждате няколко пъти през нощта. В резултат на това качеството на съня ви ще бъде лошо, а сутринта ще бъдете уморени дори и да сте спали сравнително доста часове.

Друг начин, по който пикантните храни намаляват качеството на съня ни е това, че те повишават телесната ни температура.

Има и проучвания, които твърдят, че пикантните храни повишават възможността да имаме кошмари. 

Препоръчва се да избягваме пикантните ястия най-малко два до три часа преди лягане.


Photo by: Bigstockphoto

3. Кафе
Това не е изненадващо. Зърната кафе, използвани за да се направи тази напитка съдържат кофеин. Милиони хора разчитат на кафето, за да останат будни. Само в САЩ, 50% от населението или 150 милиона американци пият кафе средно по 3 чаши на ден. Но тъй като се подготвяте за сън трябва да избягвате кафето във всичките му форми - студено, горещо, капучино, еспресо, лате и прочие.

Кофеинът е специфичен стимулант на централната нервна система. Той блокира производството на сънотворни химикали в мозъка и увеличава производството на адреналин, хормон, който позволява на тялото да се възползва от наличната енергия. Това обяснява защо след кафето се чувстваме напълно будни.

Една чаша кафе съдържа средно 250 мг кофеин. Неговият ефект започва да действа след по-малко от 15 минути и продължава с часове. Отнема около 6 часа, за тялото ви, за да се отървете от половината приет кофеин. Трябва да избягвате кафето най-малко 12 часа преди да заспите.

Ако мислите, че пиенето на безкофеиново кафе ще ви предпази от безсъние, грешите. Някои хора са "чувствителни" към кофеин и могат да се чувстват енергични само с безкофеиново кафе. Безкофеиновото кафе обаче може да се пие до 6 часа преди сън.


Photo by: Bigstockphoto

4. Зърнени храни
Зърнените храни обикновено се консумират по време на закуска, но някои хора обичат да ядат зърнени закуски през целия ден. Хората я свързват с млякото, което съдържа протеин и триптофан и спомага за съня. Но всичко зависи от това каква на вид зърнена закуска консумирате преди лягане. Основната част от зърнените храни на пазара в днешно време съдържат излишно количество захар.

Основната причина, поради която зърнените култури се препоръчват преди спане, е защото съдържат въглехидрати. Въглехидратите са доста лесни за храносмилане и не отнемат много време на тялото по време на сън. И тъй като те вървят под ръка с млякото не е чудно, че хората ги избират пред сън. Но за съжаление консумирането на зърнена закуска богата на захари прекратява тези благоприятни ефекти. Как ?

Захарите добавени в зърнените култури често са прости захари, които се усвояват по-лесно от организма. Хапването на зърнени закуски с високо съдържание на захар ще накара тялото да използва тези захари, които ще доведе да рязко увеличаване на нивото на кръвната захар. Повишената кръвна захар ще ви даде това, които е популярно като "захарна треска" и ще ви задържи будни по-дълго. След това вашия сън ще бъде съкратен и неговото качество ще намалее значително.

След като нивото на кръвната ви захар се понижи на вас ще ви се доспи. Това звучи добре, нали ? Не е точно така. По време на сън, тялото ви ще освободи стрес хормони като кортизол. Тези хормони ще попречат на вашият REM цикъл, възстановителната фаза на съня. Когато се събудите вие няма да чувствате по-малко стрес и умора. Вие ще се чувстваме много уморени, сякаш не сте спали изобщо.

Когато става дума за зърнените харни, трябва да избягвате тези видове, в които има добавени захари. Опитайте някоя с ниско съдържание на захар и пълнозърнести житни растения. Тя все още може да ви даде нужните въглехидрати, които ще ви помогнат да заспите по-лесно.


Photo by: Bigstockphoto

5. Вода
Шантаво, нали ? Как може водата, течното решаващо значение в нашата диета, да е толкова вредно преди да спим ?

Водата е от съществено значение за хидратацията на тялото ни. Тя помага за регулирането на температурата на тялото ни, спомага за правилната циркулация и ускорява метаболизма ни. Човешкото тяло се състои от 50 до 75 процента вода. Ние губим вода много лесно докато уринираме, потим се или дори когато издишваме. Един възрастен човек може да загуби до 3 литра вода на ден, а старите хора загубват около 2 литра вода на ден.

Питейната вода постоянно запълва тези загуби и предотвратява дехидратацията, позволявайки на телата ни да функционират оптимално. За мъжете и жените е препоръчително да пият 2,6 литра и 2,1 литра вода на ден. Пиенето на много вода преди лягане обаче може да ви коства много ходения до тоалетната.

Вярно е, че храносмилането се забавя през нощта, когато спим. Но със не спира. Ако изпиете много вода преди спане вашият пикочен мехур ще се напълни и ще се събутите. В резултат на това сънят ви ще бъде прекъсван от време на време и няма да се наспите достатъчно. Дори по-лошо, може да не успеете да заспите след посещението ви в тоалетната!

Една дрямка следобед, за да компенсирате загубените часове сън ще бъде дори по-лоша за вас. Сънят ви ще стане небалансиран и в крайна сметка никога няма да се чувствате бодри. Можете да избегнете всичко това, само като ограничите приема на вода през нощта. Или можете да се пазите от питейната вода най-малко 2 часа преди лягане.

Естествено това правило си има и изключения. Аз например обожавам вода и пия много повече, отколкото е препоръчително. Но никога не се събуждам вечер и се наспивам много добре. Това, че пия толкова много вода дори ми помага на сутринта да стана веднага и да отида до тоалетната, така че да се разсъня, вместо да стоя под завивките казвайки класическата лъжа "Още пет минути".


Photo by: Bigstockphoto

6. Лекарства
Да, добре, лекарствата не са точно храна. Но въпреки това и те са включени към списъка, защото те могат да доведат до безсъние и да предизвикат нежелани ефекти, които намаляват продължителността и качеството на съня.

Избягвайте лекарствата за астма, тъй като те съдържат химикали, свързани с кофеинът. Лекарства за депресия като Paxil, Prozac и Zoloft също са свързани с безсънието. Няколко пъти е доказано, че лекарствата за сърце причиняват редица кошмари. Дори лекарствата за кашлица и билковите лекарства причиняват свръхстимулация, която води до безсъние.


Освен горе-посочените храни и напитки избягвайте и алкохолните и безалкохолните напитки, мазните храни, бързите храни, червеното месо, шоколадови изделия, сладолед и плодове като портокал, домати и боровинки.