29 юли 2014 г.

Отново на училище #1 - Съвети за учене


Знам, че ученето може да бъде трудно, затова ето и няколко лесни съвета:

1. Намерете подходящо място за учене.
Когато седите на стол може да ви стане малко неудобно, затова си намерете някое удобно място: диван, легло и пр. Но се уверете, че около вас няма нищо, което да ви разсее. Не искате да имате важен изпит и точно преди да започнете с ученето да се разсеете с телевизора, телефона или компютъра ви. Знам, че бихте искали да го направите, но когато дойде време за изпита ще съжалявате, че сте си пропиляли времето за учене.

2. Правете си записки.
Аз лично, независимо дали прочета нещо 5 милиона пъти няма начин да го запомня. Затова единственото ми решение е да записвам всичко. Буквално полудявам и пиша по 50 листа. Естествено, ако вие не сте като мен (дано да не сте) нямате нужда от толкова много листя, но е добре да запишете някои неща. Ако има нещо, което винаги забравяте или бъркате тогава го напишете на лист. Хубаво е да запишете на листа най-важната информация от урока. Или да научите всичко, но да си направите лист, който да ви насочва за какво да говорите когато ви изпитват. Аз често, когато ме изпитват се чудя от къде да започна и кое е началото на урока, така че този вид лист ми помага много.

3. Оцветявайте най-важното.
Когато видите нещо важно, което със сигурност трябва да знаете от даден урок може да го оцветите с неонов жълт/оранжев/зелен/розов маркер или да го подчертаете с химикал. Естествено имайте в предвид, че може да правите това само, ако учебниците са купувани от вас и няма да ги давате след това на никой. Ако сте с учебници дадени от училището ви тогава може да подчертавате с молив, който накрая на годината да изтриете.

4. Не молете за помощ абсолютно всеки път.
Ако не знаете отговора на нещо в учебната тетрадка - не питайте никой. Просто прочетете внимателно урока и ще намерите отговора. Ако обаче не успеете тогава първо попитайте някой от семейството си преди да хукнете към интернет. В интернет понякога има по 5 различни отговора, така че за да сте сигурни питайте първо роднините си. И най-важното правило е никога да не се събирате да учите с приятели. Да бъдем честни, "ученето" с приятели не се получава изобщо. Дори и да започнете накрая спирате преди да сте свършили. Отивате да гледате телевизия, разглеждате профили във Фейсбук, правите си нещо за ядене и какво ли още не. Също така не се срамувайте да попитате госпожата, ако нещо не ви е ясно.

5. Взимайте си малки почивки.
Накрая колкото и да се опитвате ви доскучава. През половин час правете 5-10 минутни почивки за слушане на музика, да проверите Фейсбук, Туитър или Инстаграм. Или отидете в кухнята и си направете нещо бързо, което да ви даде енергия.

6. Не яжте бързи храни.
Под "направете си нещо бързо", нямах в предвид бърза храна. Чипсовете и други бързи храни само ще ви изтощят. Вземете си различни плодове като капини, малини, ягоди и т.н