14 март 2015 г.

Лесни начини да ускорим метаболизма си



Да започнем с това какво е метаболизъм: химическите процеси, чрез които растение или животно използва храна и вода, за да расте, да се лекува и да си набавя енергия. За съжаление много храни и навици в нашият живот могат да променят тези процеси и те да се забавят. Това може да доведе до увеличаване на теглото, намаляване на енергията и редица други проблеми. Тези съвети могат да ви помогнат да го поддържате и усилите.

1. Яжте редовно: Хранете се на всеки 3 часа. Една от най-ефективните системи за сваляне на излишните килограми, поддържане на вашето перфектно тяло, ускоряване на метаболизма и то без да останете гладни е системата наречена 3-2-1. Три са основните хранения, две са междинните хранения и едно стои за поне един литър вода на ден. Например ако закусвате в 7 сутринта, едното от междинните хранения ще се падне в 10 сутринта, обяда в 1 часа, междинно хранене в 4 часа и вечеря в 7 часа. По този начин храната, която приемате ще бъде използвана за енергия и няма да бъде съхранена като мазнина. 

2. Не ограничавайте приема на калории: Това може да доведе до краткосрочни резултати и до йо-йо ефект. Просто приемайте определеният за вас брой калории. Има много сайтове, чрез които да ги изчислите, като например: http://dieti.cmc.bg/bmr-calculator.php

3. Ограничете приема на определени храни: Някои храни в своята сурова форма могат пряко да въздействат върху щитовидната. Вашата щетовидна жлеза играе ключова роля в контролирането на метаболизмът ви. Най-големите виновници са броколи и зеле. Хората, които приемат зелев сок често могат да усетят понижаване на телесната си температура. В никакъв случай не трябва да избягвате тези храни, защото те имат наистина много полезни витамини. Единственото нещо, което трябва да направите е да ограничавате приема им.

4. Храни и вещества, които да включите в менюто си: Високото съдържание на протеин от рибата, яйцата, телешкото и пилешкото. Ако приемате млечни продукти, млякото и сиренето са отлични храни. Недостигът на белтъци е често срещан проблем при жените и може да доведе до многобройни хормонални дисбаланси. Доказано е, че и кокосовото масло може да ви помогне.

5. Храни и вещества, които да избягвате: ПНМК (полунаситени мастни киселини) - всички видове олио и масла - сусамово, шафраново, растително, слънчогледово, царевично и други.

Освен това трябва да се наспивате и да правите различни упражнения поне 3 пъти в седмицата. И не забравяйте да ядете по-малки количества храна. Хубаво е или да ядете в малки порции или порциите да са обикновени/големи, но да не ги изяждате целите, а дори да ставате от масата леко гладни.